Minor Natuurinclusieve Stadsontwikkeling
Wonen in de stad kent voor- en nadelen. Dat geldt zowel voor mensen als voor andere soorten. Mensen vinden er bedrijvigheid en gezelligheid, maar ook zomerse hitte en ongezonde lucht. Sommige planten en dieren hebben zich helemaal aangepast aan het stadsleven, maar voor andere is de stad vooral nog een gevaarlijk en stenig obstakel. Dat kan anders! Hoe maken we van de stad een plek die zoveel mogelijk waarde toevoegt voor mensen én andere soorten? In minor ANSO gaan we samen op zoek naar antwoorden.
Inhoud van de minor
De stad van de toekomst is natuurinclusief, en mede daardoor ook weerbaar tegen een veranderend klimaat. Groene daken en gevels voor verkoeling en wateropslag, maar ook voor bijen en vogels. Biobased bouwmaterialen, afkomstig van het nabije boerenland. Fietspaden met bomenrijen tegen de brandende zon. Maar dan wel inheemse bomen met een grote ecologische waarde, die bestand zijn tegen de hittegolven, overstromingen en nieuwe plagen die de klimaatcrisis met zich meebrengt.
In de stad van de toekomst is het voor mensen gezond en prettig wonen en werken, en tegelijk is de stad een rijke habitat voor al onze mede-stadsbewoners. Maar hoe creëren we zo’n stad? Daarnaar zijn ambtenaren van gemeenten en provincies, maar ook bouwbedrijven en gezondheidsexperts druk op zoek. Want hoe meet je op welke plekken in de stad het in de zomer het allerheetst wordt? Wat heeft meer verkoelend effect, een boom of een fontein? En al die zonnepanelen en moderne woontorens met boompjes op 14-hoog… blijven die wel heel als er bij ons eens zo’n “waterbom” landt?
Naast het schoolgebouw van Aeres Hogeschool Almere ligt het – nog onbebouwde – voormalige terrein van de Floriade. In het Assessment van deze minor gaan we dit Floriade-terrein zelf inrichten. Met geografische informatiesystemen (GIS), kaarten en misschien wel 3D-maquette’s brengen jullie je eigen visie tot leven. Om je daarbij te helpen krijg je een cursus Klimaatadaptatie en Biodiversiteit in de stad, een cursus Stad, groen en gezondheid, en een training GIS. We starten met een tweedaagse excursie naar België om daar innovatieve groene stadsontwikkelingsprojecten te bezoeken, en we streven ernaar om af te sluiten met de presentatie van jullie werk op een (breder) Aeres-symposium over natuurinclusieve stadsontwikkeling. De minor is een goede voorbereiding op een baan bij bijvoorbeeld een gemeente, provincie of bij een advies- of bouwbedrijf.
Meer info
Wil je meer weten over de Minor Natuurinclusieve Stadsontwikkeling? Dan kun je contact opnemen met Situng Luo

