Lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte

Toewerken naar een hoogwaardige stedelijke leefomgeving is noodzakelijk maar daarvoor moeten we groene initiatieven ontwikkelen die samengaan met woningbouw en de andere opgaven van de stad. Het lectoraatsteam met een brede expertise in ecologie, stedenbouw, architectuur, landschapsarchitectuur, hydrologie en bedrijfskunde zet zich hier graag met praktijkpartners voor in.

Wil je meer weten of samenwerken? Neem contact met ons op! Gideon Spanjar G.Spanjar@Aeres.nl

Team

dr. Gideon Spanjar

dr. Gideon Spanjar

Lector Innovatie & Groenstedelijke Ruimte

Gideon Spanjar is sinds 2020 lector Innovatie en Stedelijke Groene Ruimte aan de Aeres Hogeschool in Almere. Zijn onderzoeksgroep richt zich op de governance en de implementatie van natuur-inclusieve gebiedsontwikkeling, met de nadruk op het creëren van aantrekkelijke leefomgevingen door middel van natuurgebaseerde oplossingen (NBS), klimaatadaptatie en biobased woningbouw. Deze focus komt tot uiting in verschillende projecten, waaronder Biodiverse Cities (gefinancierd door EU-Interreg), Toekomstbestendige (biobased) Leefomgeving (Groeifonds), Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling, Groenblauwe Stad (gefinancierd door de Nederlandse overheid) en Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving (lokaal gefinancierd).

Gideon was tussen 2016 – 20226 als senior projectleider-onderzoeker verbonden aan het lectoraat Bouwtransformatie en aan de faculteit Engineering en het Centre of Expertise City Net Zero van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij werkte samen met de gemeente Amsterdam aan de ontwikkeling van een geïntegreerde fysiek-sociale aanpak voor 32 achterstandswijken in Amsterdam en leidde grote projecten als Building4Wellbeing, EU-project Cool Towns en Sensing Streetscapes. Gideon is ook betrokken bij het lectorenplatform voor Biodiversiteit, het Expertisecentrum Groen en ngo’s zoals Steenbreek en Stad & Natuur (RvT). Zijn werk is gepubliceerd in diverse gerenommeerde internationale journals en gebundeld in boeken zoals Natuurinclusieve Gebiedsontwikkeling, Neuroarchitectuur, Stedenbouw in de Prakijk en Urban Heat Atlas.


Guido Hilgeman BSc

Guido Hilgeman BSc

Junior Onderzoeker

Sinds november 2022 is Guido Hilgeman werkzaam bij het Team Praktijkgericht Onderzoek van Aeres Hogeschool Almere. Hij begon als onderzoeksassistent en vervult inmiddels de rol van junior onderzoeker. In deze functie ondersteunt hij alle lectoraten van de hogeschool, zowel inhoudelijk als organisatorisch. Dagelijks houdt Guido zich bezig met onderzoek op het gebied van voedsel, natuur, water, gezondheid en leefomgeving. Met een MBO-diploma Milieuonderzoeker en twee bacheloropleidingen – Toegepaste Biologie met specialisatie Water, en tweedegraads docent & kennismanager – sluit zijn werk naadloos aan bij zijn brede interesse in de groene sector. Guido is betrokken bij diverse onderzoeksprojecten binnen de hogeschool, waaronder GroenBlauwe Stad, TRIPS en Maatlat Onderzoek Vis e-DNA. Daarnaast heeft hij bijgedragen aan projecten als Duurzaam Door – “Leven met Water” en Natuurinclusief gedrag van burgers.


Ir. Patrick Limpens

Ir. Patrick Limpens

Onderzoeker

Patrick Limpens is sinds 2022 als onderzoeker verbonden aan het Lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte van Aeres Hogeschool Almere. Zijn onderzoek richt zich op de governance van de transitie naar nature-based planning, onder andere binnen het EU-Interreg project Biodiverse Cities. Daarnaast is Patrick docent bij de Leerstoel Urbanism and Urban Architecture aan de Technische Universiteit Eindhoven, waar hij lesgeeft over regionale- en langetermijnplanning vanuit een systeem- en transitiekundige lens. Patrick heeft een bachelor in architectuur en biobased bouwen van Zuyd Hogeschool en een master in stedenbouw en planning van de Technische Universiteit Eindhoven (beide cum laude).


Esmond Wesselink MSc

Esmond Wesselink MSc

Projectleider-onderzoeker

Sinds 2022 is Esmond Wesselink werkzaam als onderzoeker-projectleider bij het Lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte van Aeres Hogeschool Almere. Hier zet hij zich in voor klimaatbestendige en gezonde stedelijke ontwikkeling, onder meer binnen het project Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving. In het Groeifondsproject Toekomstbestendige Leefomgeving richt Esmond zich op het opschalen van de biobased bouwketen, onder andere door het realiseren van een living lab met biobased woningen. Buiten zijn werk bij Aeres ontwikkelt hij een natuurinclusief vakantiepark met biobased chalets in de Achterhoek. Esmond behaalde een bachelor in Aarde en Economie en een master in Hydrologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast heeft hij ervaring opgedaan als geohydroloog bij ingenieursbureau Witteveen+Bos.


Kitty van Zijtveld MA

Kitty van Zijtveld MA

Onderzoeker

Kitty van Zijtveld is sinds 2019 verbonden aan Aeres Hogeschool Almere, waar zij diverse functies bekleedt. Als accountmanager Leven Lang Ontwikkelen vormt zij de schakel tussen het Team Praktijkgericht Onderzoek – waaronder het lectoraat Innovatie en Groenstedelijke Ruimte valt – en het onderwijs binnen de hogeschool. Kitty houdt zich bezig met de ontwikkeling van cursorisch onderwijs voor professionals uit het werkveld. Daarnaast is zij studieleider van de opleiding Economie & Natuur en verzorgt zij lessen in economische en bedrijfskundige vakken, waaronder circulaire economie en duurzame ontwikkeling. Kitty behaalde drie bachelors in commerciële, bedrijfs- en algemene economie, en voltooide een Master of Education in Economics. Voordat zij de overstap naar het onderwijs maakte, heeft zij ruim twintig jaar ervaring opgedaan in het bedrijfsleven, met name op het gebied van logistiek en procesmanagement.


dr. Martijn Hammers

dr. Martijn Hammers

Onderzoeker

Martijn Hammers is sinds 2021 verbonden aan Aeres Hogeschool Almere als docent-onderzoeker diergedrag en dierecologie binnen de opleiding Toegepaste Biologie. In zijn onderwijs en onderzoek richt hij zich met name op de ecologie en het gedrag van wilde dieren, met speciale aandacht voor de manier waarop dieren zich aanpassen aan een snel veranderende omgeving. Martijn promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen op onderzoek naar de ecologie en evolutie van veroudering bij vogels. Met een VENI-beurs van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) leidde hij vervolgens een onderzoeksproject naar de relatie tussen sociaal gedrag en veroudering. Daarnaast was hij actief als docent ecologie en evolutie. Bij Wageningen Environmental Research deed hij onderzoek naar de bescherming van weide- en akkervogels en de impact van duurzame energieprojecten op vogelpopulaties.


Michael Walma van der Molen MDes

Michael Walma van der Molen MDes

Projectleider-onderzoeker

Michael Walma van der Molen is architect en industrieel ontwerper met ruime praktijkervaring. Sinds begin 2025 is hij als onderzoeker en projectleider verbonden aan het Lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte van Aeres Hogeschool Almere. Zijn onderzoek concentreert zich op biobased en natuurinclusieve bouw en gebiedsontwikkeling. Michael is onder andere betrokken bij het project Toekomstbestendige Leefomgeving van het Nationaal Groeifonds, het project Natuurinclusieve Bedrijven en de Groeiagenda Nieuw Land. Daarnaast is hij docent bij de Borders and Territories-groep van de Technische Universiteit Delft, waar hij bachelorstudenten begeleidt op het gebied van woningbouw binnen de deeleconomie. Michael behaalde zijn bachelor in industriële vormgeving en omgevingsontwerp aan de Design Academy Eindhoven (cum laude), een bachelor in architectuur aan de Bezalel Academy of Arts and Design in Jeruzalem, en een master in design en technologie aan dezelfde academie (cum laude).


dr. Sitong Luo

dr. Sitong Luo

Onderzoeker

Sitong Luo is onderzoeker en landschapsarchitect bij het lectoraat Innovatie & Groene Stedelijke Ruimte van Aeres Hogeschool in Almere. Haar werk richt zich op het implementeren van nature-based solutions en het evalueren van de ecosysteemdiensten die worden geleverd binnen het project Biodiverse Cities. Daarnaast onderzoekt ze de welzijnsvoordelen van groene en blauwe leefomgevingen en hoe deze voordelen meetbaar gemaakt kunnen worden en vertaald naar praktische ontwerp- en beheersstrategieën binnen de Excellente Groene en Gezonde Leefomgeving-initiatief. Sitong behaalde haar doctoraat aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft. Ze heeft leiding gegeven aan onderzoek naar geïntegreerd ontwerp voor informele groene ruimtes en het Leftover Green Field Lab bij het AMS Institute, en heeft bijgedragen aan het sleutelproject De Stad van 2120: Natuurlijk aan Wageningen University. Naast haar academische werk is Sitong actief betrokken bij publieksgerichte initiatieven, waarbij ze wetenschappelijk onderzoek dichter bij een breder publiek brengt. Haar expertise ligt in ontwerpend onderzoek, de beoordeling van ecosysteemdiensten en het beheer van (semi-wilde) stedelijke groene omgevingen.


Alice Driesen MSc

Alice Driesen MSc

Onderzoeker

Alice Driesen is docent Aarde en Klimaat aan Aeres Hogeschool Almere en daarnaast actief als onderzoeker binnen het lectoraat Innovatie & Groenstedelijke Ruimte. In het onderzoeksproject Groenblauwe Stad richt zij zich op het identificeren van kansen voor klimaatadaptatie, biodiversiteit, leefbaarheid en gezondheid in de gebiedsontwikkeling van Almere Centrum. Alice heeft een master Aardwetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en was eerder werkzaam als beleidsadviseur klimaatadaptatie bij de gemeente Amsterdam.


Stagiaires  

Jim Kuijpers

Jim Kuijpers

Stagiair Geo Media & Design

Werkt aan project Biodiverse Cities.

Noël Dreischor

Noël Dreischor

Stagiair Aarde en Klimaat

Werkt aan project Groenblauwe Stad.

Joos Doedens

Joos Doedens

Stagiair Toegepaste Biologie

Werkt aan project Biodiverse Cities.