Excellente Groene Leefomgeving

Ontwerpen van interventies voor klimaat & gezondheid

Stedelijke natuur dichtbij huis heeft een positief effect op de gezondheid van mensen. Bovendien kan met natuurontwikkeling de  de stad aangepast worden op een veranderend klimaat. Voor een toekomstbestendige groei van Almere werken we met de gemeente Almere, Idverde en GGD Flevoland aan een een excellente groene en gezonde leefomgeving. Natuur heeft verschillende positieve effecten op de kwaliteit van de leefomgeving en daarmee op de gezondheid van mensen. Groen dicht bij huis zorgt bijvoorbeeld voor ontspanning en vermindert stress blijk uit onderzoek. Inwoners van Almere kampen meer dan gemiddeld met overgewicht of verminderd welzijn. De aanwezigheid van groen en water in de stad kan bijdragen aan het welbevinden van inwoners en aan het mitigeren van plekken met hittestress.

Het lectoraat Innovatie en Groenstedelijke Ruimte voorziet sinds 2020 in de nodige kennis en expertise op gezondheid en klimaat om dit vraagstuk met de partners aan te pakken. Dit doen we door wetenschappelijke inzichten te vertalen in de realisatie van een drietal ruimtelijke interventies met ieder gericht op een focusgroep:

  1. Nobelhorst – Kinderen : in de nieuwbouwwijk Nobelhorst is een natuurlijke coole speelroute gecreëerd met materialen uit de natuur en speelaanleidingen. De keuze van materialen en elementen bieden verkoeling en dragen bij aan de biodiversiteit.
  2. Leemwierde – Ouderen: ontwikkeling van een buurtpark bestaande uit een eiland en omgeving aan de Singelgracht door het creëren van koele wandelroutes en rustlocaties.
  3. Algerapad – Jongeren: In het centrum werken we aan een groene coole corridor (Algerapark) voor fietsers en wandelaars vanaf het station richting de twee grote parken aan de rand van de stad (Hanny Schaftpark en Beatrixpark).

Natuurlijke Speelroutes in Nobelhorst – Kinderen
Informatie volgt.

Buurtpark in Leemwierde – Ouderen
De interventielocatie Leemwierde ligt in Almere Haven, het oudste stadsdeel van Almere. Deze locatie is vanaf 1976 ontwikkeld en trok vanaf het begin veel Amsterdammers die op zoek waren naar meer ruimte. In 2019 is samen met inwoners van Almere Haven en experts een toekomstvisie ontwikkeld voor Almere Haven in 2040. De Singelgracht, waaraan Leemwierde ligt, moet een aantrekkelijk woon en ecologisch lint door Almere Haven worden. Leemwierde vormt een van de projecten aan de Singelgracht en is gericht op het realiseren van een klimaatadaptief park met micro koele verblijfsplekken ‘coolspots’, waarbij tegelijkertijd wordt ingezet op het vergroten van de biodiversiteit en de belevingswaarde voor gebruikers.

In 2024 is het ontwerp voor de herontwikkeling van Leemwierde afgerond. Het ontwerp beslaat uit het eiland en het gebied rond de Singelgracht tot aan de Westbrug in het oosten. In het ontwerp is onderzocht hoe het gebied aantrekkelijk kan worden gemaakt voor alle gebruikersgroepen, met specifieke aandacht voor ouderen. Door onder andere het aanleggen van meer wandelpaden wordt de toegankelijkheid en veiligheid vergroot. Het planten van meer bomen zorgt voor toekomstige koele routes en rustplekken (‘coolspots’). Daarnaast moeten de verschillende wandelrondjes het bewegen in en rondom het park stimuleren.

In 2022 is een nulmeting uitgevoerd in het gebied, bestaande uit hittemetingen en interviews met gebruikers. Tijdens de hitte metingen is de gevoelstemperatuur (PET waarde) in en rondom het park gemeten en is de verkoelende waarde van het bestaande groen in kaart gebracht. Om de perceptie van de temperatuur van de gebruikers te inventariseren zijn parallel met de metingen interviews afgenomen met de gebruikers. In 2023 zijn er referentiemetingen uitgevoerd in het Meridiaanpark in Almere. In 2025 is gestart met de realisatie van het project. Na realisatie worden door ons de effecten gemonitord.

Algerapark in Almere Centrum – Jongeren
Het Algerapad is het fietspad dat loopt tussen het Hannie Schaftpark en het Beatrixpark, via het Mandelapark aan de achterzijde station Almere Centrum. Het pad wordt heringericht tot een groene coole corridor tussen het Almere Centrum treinstation en beide grote parken. Door de omvang van de parken met veel grote bomen zijn dit locaties die koele oases vormen tijdens warme zomerse dagen. Met het vergroenen van het Algerapad biedt het als groene drager met elementen speciaal voor jongeren de verbinding tussen verschillende buurten en  de mogelijkheid om in de zomer te blijven bewegen of beschut richting de parken te verplaatsen. In de monitoring ligt de focus op primair jongeren en secundair op jongvolwassenen en werknemers rond het Mandelapark. Afgelopen jaren zijn door het lectoraat op warme dagen de nodige hittemetingen uitgevoerd op warme dagen en gebruikers d.m.v. straatinterviews gevraagd naar de ervaren gevoelstermperatuur (PET) en de behoefte ten aanzien van het ontwerp.

Eind 2023 is een enquête uitgezet onder zowel bewoners, werkenden en schoolgaande jeugd rond het Algerapad. Tijdens de Floriade in 2022 is de Floriade Challenge door Aeres en de Gemeente Almere uitgeschreven waarbij multidisciplinaire teams van studenten en young professionals participeerden in een 8 maanden durende trainingsprogramma. Zij gingen aan de slag met het ontwerpen van een aantrekkelijk en klimaatadaptief Algerapad en werden begeleid door een 9 maanden durende trainingsprogramma met gerenommeerde internationale wetenschappers. Dit sloten zij af met een eindpresentatie onder toeziend oog van onder andere toenmalig minister Christianne van der Wal.

Meer informatie:
-Interview van omroep Flevoland met lector Gideon Spanjar op het Algerapad (3 augustus 2022) link
-Begin 2022 was het Algerapad het onderwerp van de Floriade Challenge: nieuwsartikel
-Bekijk hier de publicatie van de Floriade Challenge link