Onderzoek naar vezelteelt en biobased woningbouw
Nederland staat voor zowel een grote nieuwbouwopgave als de enorme uitdaging om bestaande bouw en infrastructuur energiezuinig, klimaatadaptief en natuurinclusief te maken. Om dit voor 2050 waar te maken, is er nu een schaalsprong in productiviteit nodig. Voor de provincie Flevoland is het doel om tot 2050 honderdduizend nieuwe woningen te bouwen (Provincie Flevoland, 2022). Om klimaatopwarming tegen te gaan en comfort te bieden in een veranderend klimaat vraagt dit om biobased woningbouw. In het Groeifondsproject Toekomstbestendige Leefomgeving werkt Aeres Hogeschool samen met Flevolandse partners aan deze opgaven.
Vezelteelt op Pampus
Naast de bouw heeft ook de landbouw de doelstelling om in 2050 circulair en klimaatneutraal te zijn. Vezelteelt kan hier aan bijdragen via CO2-opslag. De huidige landbouw in Flevoland heeft te maken met hoge kosten, intensief gebruik van mest en gewasbescherming voor hoge opbrengsten. Vezelteelten voor bouwproducten hebben een lage opbrengst en zijn daarom lastig inpasbaar. Daarnaast zorgen bodemdaling, verzilting en stikstofefficiëntie voor extra uitdagingen.
Op Almere Pampus wordt van 2024 tot en met 2028 onderzocht hoe vezelteelten economisch succesvol geïmplementeerd kunnen worden in een rotatieschema. Hiervoor worden vezelgewassen als vlas, hennep en tarwe (stro) in het conventionele landbouwschema toegepast. En worden meerjarige gewassen olifantengras (miscanthus) en wilg ingezet op minder gunstige locaties zoals hoeken, drassige grond.
Biobased woonbeleving
De transitie naar biobased bouw vraagt om het innoveren van de gehele bouwketen. Naast het oplossen van kennisvragstukken door onderzoek bij vezelteelt en verwerking is een positieve beleving van de uiteindelijke bewoner een belangrijk onderdeel om te kunnen opschalen. Hoe het leven in een biobased woning precies wordt ervaren door de bewoners ten opzichte van woningbouw met conventionele materialen, is veelal onbekend. Onvoorziene belemmeringen bij de eindgebruiker kan de transitie sterk vertragen.
Het woonbelevingsonderzoek van Aeres richt zich op het monitoren van de ervaringen van het leven in biobased woningen.Er wordt gekeken naar de effecten ervan op (thermisch) comfort, well-being en beleving. Hiervoor worden 6 biobased woningen op de Hortus geplaatst voor verschillende type bewoners en gaan we de effecten meerjarig monitoren.
Programma Toekomstbestendige Leefomgeving
Het Nationaal Groeifonds kent € 100 miljoen toe aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving. Het Nationaal Groeifonds (NGF) is een initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën. Het fonds is bedoeld om publieke investeringen te doen die bijdragen aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.